petek, 18. december 2015

Slovenija izgubila na arbitražnem sodišču ICSID !

Ne, to ni naslov iz prihodnosti, ampak še kako iz sedanjosti, Slovenija je na mednarodnem arbitražnem sodišču ICSID v Washingtonu izgubila tožbo, ki jo je zoper Slovenije vložilo hrvaško podjetje HEP. In odškodnina ? Nekaj več kot 40 milijonov evrov !

Da pojasnimo: Hrvaško podjetje HEP je leta 2005 tožilo Republiko Slovenijo na mednarodnem arbitražnem sodišču ICSID zaradi izpada dobavljanja električne energije iz nuklearke Krško (NEK). Včerja (17.12.215) pa je mednarodno sodišče odločilo, da mora republika Slovenija Hrvaškemu podjetju HEP plačati €19,987,000 odškodnine + EURIBOR obresti + 2 % dodatnih obresti, kar nanese še približno 10 Miljonov € obresti (v primeru plačila na današnji dan). In to še ni vse, Slovenija mora plačati še stroške sodišča, ki znašajo 10 Miljonov USD.

Naj tukaj poudarim, da je to isto sodišče na katerem se odločajo tožbe na podlagi trgovinskih sporazumov kot je TTIP. Tožba je v celoti na voljo na naslovu:
https://icsid.worldbank.org/apps/ICSIDWEB/cases/Pages/casedetail.aspx?CaseNo=ARB/05/24&tab=DOC

To je samo ena izmed tožb na mednarodnem arbitražnem sodišču, število podobnih tožb pa bi se lahko drastično povečalo, če bi Evropska unija sklenila sporazum TTIP in z njim povezan ICS, saj bi tako vsi Ameriški investitorji lahko proti državam članicam EU sprožili podobne postopke. Zato je že samo odločanje o sprejemu TTIP-ja (po mojem mnjenju) sporno, saj o njem odloča samo Evropski parlament (torej Evropski poslanci), ne pa tudi posamezne države, čeprav bodo kasneje prav posamezne države članice nosile posledice tega sporazuma in morebitne tožbe.

Upajmo, da bodo naši Evropski poslanci končno spregledali, kakšne posledice ima lahko sprejetje TTIP-ja. Če ne prej sedaj, ko mora že tako zadolžena Slovenija iz svojega že tako praznega proračuna nekje poiskati še 40 miljonov € za poplačilo Hrvaškega HEP-a (ter seveda stroške arbitražnega sodišča).

PS: Ker je samo zadnji dokument, v katerem je obrazložena odločitev sodišča dolg kar 166 strani, ga na žalost sam še nisem uspel v celoti prebrati, tako da več podrobnosti o tem konkretnem primeru še sledi. V primeru, da kdo osebno pozna ta primer me lahko kontaktira na moj mail: zan.knafelc9@gmail.com) , saj bi vsaka inormacija prišla prav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar