nedelja, 22. november 2015

TTIP+ISDS/ICS => Konec Evrope, kakršno poznamo

Prejšni vikend sem se kot edini predstavnik iz Slovenije, kot aktivist nevladne organizacije Brez izgovora SLovenija, udeležil usposabljanja v Bruslju. Usposabljanje je bilo namenjeno globjemu spoznavanju ISDS-ja ter novega predloga Evropske komisije, ICS-ja. V tem prispevku bi rad predstavil nekaj ključnih težav tega sporazuma, kot tudi poudaril nesmiselnost novega predloga Evropske komisije.  ( Povezava do izobraževanja, z dodatnim materialom: http://www.s2bnetwork.org/page_id1314/)


Nekateri izmed vas ste prav gotovo že slišali za TTIP, dogovor med Evropsko unijo ter ZDA, ki naj bi po besedah Evropske komisije prinesel rast BDP-ja ter nova delovna mesta. Prav tako ste verjetno že slišali za potencialno grozovite posledice tega sporazuma, kot so klorirani piščanci, privatizacija voda, gensko spremenjena hrana, in še in še bi lahko naštevali.







Pa vendar le malo Evropske javnosti pozna drugo poglavje TTIP-ja, preprosto poimenovan »Investment«, oz. po slovensko »Naložbe/Investicije«. Poglavje se pojavlja v večini mednarodnih sporazumov, prav tako pa se z njim pojavlja ogromno težav. Večina ga pozna pod kratico ISDS (Investor-state dispute settlement), ki bi jo lahko v grobem prevedli kot »Zaščita naložb in mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državo«.
Sam koncept je nadvse preprost: Tuja podjetja investirajo v neko državo (npr. odprejo novo tovarno) in v zameno zahtevajo nekatera temeljna zagotovila, da država ne bo škodovala njihovem delovanju. Sliši se preprosto, vendar z natančnejšo analizo besedila, ter poznavanjem zgodovine ISDS-ja kar hitro pridemo do sklepa, da je to poglavje neustavljivo orožje mednarodnih korporacij proti Evropi kakršno poznamo.

Sam sporazum določa, da ima država vso pravico spreminjati zakone v skladu z javnim interesom, vendar pa določeni členi tega sporazuma omogočajo, da tuje korporacije lahko na mednarodnih sodiščih zahtevajo odškodnino za izgubljen dobiček.
 Sliši se logično, mar ne ? Pa vendar, ta sporazum dovoljuje, da lahko podjetje toži državo tudi v primeru, ko država npr. dvigne minimalno plač0, saj s tem podjetje izgubi del dobička!  Si predstavljate, da mora država zato, ker hoče poskrbeti za svoje državljane, plačati gromozanske odškodnine korporacijam ? Prav to omogočata TTIP in ISDS.

Če še vedno niste prepričani kako močno je to orožje v rokah korporacij mi dovolite, da vam na kratko predstavim dva primera tožb, ki so se že zgodile na podlagi podobnih sporazumov:


1. Urugvaj je leta 2009 sprejel strožjo zakonodajo, na področju prodaje cigaret. Od sprejetja zakona, so morale vse škatlice cigaret vsebovati slikovna ter pisna opozori o škodljivosti kajenja. Vendar pa je kmalu zatem Philipp Morris, največji proizvajalec cigaret, vložil tožbo na arbitražnem sodišču, v kateri je od Urugvaja zahteval 2 milijardi dolarjev odškodnine ter prenehanje izvajanje zakona. Tožba je še vedno v teku, vendar vse kaže na to, da bo Urugvaj moral ugoditi zahtevam Philip Morris-a.


2. Romunija je prepovedala odprtje rudnika zlata, ki ga je na njihovih tleh želelo odpreti Kanadsko podjetje Gabriel Resources, saj bi odprtje takšnega rudnika prineslo veliko onesnaženje lokalnega okolja ter povzročilo zdravstvene težave prebivalcem v okolici. Ker pa je Romunija že pred časom podpisala ISDS sporazum z Kanado, jih sedaj podjetje Gabriel Resources toži zaradi prepovedi, in sicer za kar milijardo dolarjev!  Romunija se še vedno bori na arbitražnem sodišču, vendar tudi v tem primeru vse kaže na zmago podjetja.

Hej hej, ampak še vedno o tem, ali bo država morala plačati odškodnino odločajo sodišča, ki pa so neodvisna in nepristranska mar ne? Na žalost to ne drži. Tako imenovana »sodišča« so sestavljena iz treh arbitrov, ki odločajo o celotni zadevi. Seveda so po definiciji »nepristranski«, vendar kaj ko večina teh arbitrov oz. »sodnikov« dela prav za mednarodne korporacije. Težava je tudi v tem, da pritožba na njihovo odločitev ni možna. Češnjico na vrhu torte pa doda tudi dejstvo, da je njihova plača kar 2000 USD na uro! In vse stroške v primeru izgubljene tožbe seveda plača država. In stroški so lahko zelo visoki , v večini primerov več milijonov dolarjev!

Evropska komisija je objavila, da ISDS-ja ne bo v TTIP sporazumu, in za trenutek je vse kazalo na to, da se bomo izognili najhujšemu. Sporočilo je bilo: ISDS je mrtev. Pa vendar, ISDS je še vedno živ in brca, vendar tokrat pot novim imenom, Investmen Court System, ali na kratko ICS. Komisija je spretno preimenovala arbitre v »sodnike« ter arbitražna sodišča v »mednarodna sodišča«, kar pa ne pripomore k nepristranskosti in neodvisnosti le teh.

Če se ne bo nič spremenilo (in samo od sebe se ne bo) bomo kmalu tudi naslovnica slovenskega časopisa ponašala naslov: »Monsanto iztožil 2 miljardi dolarjev odškodnine zaradi prepovedi gojenja GSO v Sloveniji, naša država pa mora plačati še za 8 milijonov dolarjev sodnih stroškov.« Vendar pa obstaja še večja nevarnost. Nekatere države, ki imajo manjši proračun (mednje spada tudi Slovenija) bodo pred spremembo zakona dobro premislile, saj lahko pričakujejo tožbe, ki pa si jih kot država ne bo mogla privoščiti. In tako bomo državljani pristali v rokah mednarodnih korporacij, saj država ne bo več imela dovolj velikega vpliva na zakonodajo.

Nihče med nami si ne želi jesti gensko spremenjene hrane ter kloriranih piščancev, nihče si ne želi obleči majice, ki je bila proizvedena z rakotvornimi kemikalijami, prav nobeden izmed nas ne želi dočakati dne, ko bodo korporacije prevzele oblast nad Evropo ter svetom, pa vendar se to dogaja prav seda! 




Potrebno je ukrepati sedaj! Delite to sporočilo med svoje prijatelje ter znance. Od svojih izvoljenih predstavnikov v parlamentu zahtevajte pojasnilo, zakaj podpirajo tak sporazum. [i]Še naprej spremljajte dogajanje na temo TTIP-ja ter drugih škodljivih sporazumov, zahtevajte javna pojasnila dokumentov s strani Evropske komisije, saj bo v nasprotnem primeru le ta še naprej delovala brez kakršnihkoli zadržkov.



[i]Glede na zapis na srani http://bit.ly/1jj9PX2
 naša vlada podpira TTIP, saj na strani nikjer ne omenja možnih negativnih učinkov !

OPOMBA: Ker sem prejel veliko komentarjev na temo: "GSO ni nujno škodljiv" in podobno, naj tukaj poudarim, da sam nisem proti napredku, vendar pa sem proti temu, da se na trgu prodaja hrana ter živila, za katere še ne vemo kakšne dolgoročne posledice lahko povzročijo na naš organizem. Podobno kot pri tobačni industriji: Cigarete so bile kar dolgo izdelek brez kakršnihkoli regulacij, saj ni bilo nobene študije o njihovi škodljivosti. Šele ko je svetovna javnost spregledala, kakšno škodo povzroča tobačni dim, so države začele sprejemati regulacijske zakone proti tobačni industriji. Podobno je pri GSO, zaenkrat še ne vemo kakšne posledice lahko povzročajo, vendar pa bi z sprejemom TTIP-ja posredno dovolili prodajo le teh tudi na Evropskem trgu, še preden bi uspeli dokazati njihove prednosti, ali škodljivosti !

11 komentarjev:

  1. Uau dober članek. Končno nekaj kar si upam trditi , da večina ljudi razume. do sedaj je bilo o tem povedanega malo skoraj nič kar pomeni, da ne obeta kaj dobrega. Bravo

    OdgovoriIzbriši
  2. zapis na vladni strani je sedaj 404_error_page_not_found

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen,
      očitno so članek na strani vlade premaknili.

      Sem popravil povezavo v besedilu na novo stran, tako da spet deluje.

      Izbriši
  3. Ali obstajo kakšna bolj učinkovita orodja kot maili do politikov? Ker pisati nas mora res veliko (da dosežemo kritično maso), drugače bodo naša vprašanja spregledana. Lahko naredimo še kaj drugega poleg mailov?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravlejna,

      Hvala za vprašanje. Pravzaprav je najboljše pisati mail našim evropskim poslancom, saj bodo prav oni glasovali o tem ter drugih sporazumih. V prihodnjih dneh bom tudi sam pisal vsem 6im Slovenskim evro-poslancem, in v naslednjem blog postu objavil njihove odgovore (zanima me predvsem njihov pogled na vse skupaj).

      Zaenkrat se kaj več ne da narediti, saj je vse v rokah pogajalcev, ki se še vedno pogajajo glede sporazuma (tudi o tem bom več pisal v prihodnjih dneh).

      Še enkrat hvala za vprašanje ter vsem hvala za deljenje tega bloga- skupaj smo o problematiki tega sporazuma ozavestili že ogromno prebivalcev Slovenije !

      Izbriši
    2. Zdravo, spodaj so e-naslovi naših skurompiranih politikov.

      Lojze Petrle: alojz.peterle(at)ep.europa.eu;
      Ivo Vajgl: ivo.vajgl(at)europarl.europa.eu;
      Jelko Kacin: office(at)jelkokacin.eu;
      Milan Zver: milan.zver(at)europarl.europa.eu

      Izbriši
  4. Dobro napisano Žan.
    Problem teh naših evro poslancevje v tem, damislijo kako so sami sebi namen. Namreč nikoli, NOBEDEN izmed njih ne odgovori ne na vprašanja, ne na predloge....

    OdgovoriIzbriši
  5. Zamenjajmo evropske poslance,nastavimo nove ljudi(bi se našli v Sloveniji),borimo se proti ameriški "kolonizaciji",če ne,bo Evropa samo še "palček" v svetovni ekonomiji.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dragi Slovenci, tule imate kontakte naših vrlih "domoljubov", ki podpirajo tole korporativno nesnago imenovano TIPP. Pišiti jim, sprašujte jih, težite jim, ustavljajte jih na cesti, snemajte jih, ustvarite jim nelagodje ... Če se bo slehrni posamenik spravil nad njih, bodo naslednjič raje dvakrat premislil, kako bodo glasovali in kaj podpirali:
    Lojze Petrle: alojz.peterle(at)ep.europa.eu;
    Ivo Vajgl: ivo.vajgl(at)europarl.europa.eu;
    Jelko Kacin: office(at)jelkokacin.eu;
    Milan Zver: milan.zver(at)europarl.europa.eu

    Spodaj je eden izmed mnogih mojih pisem, ki sem jih direktno pošiljal na zgornje naslove:
    »Spoštovani!
    Kot pravi domoljub, zaščitnik okolja in slovenske kulture ter vrednot vas pozivam, da nemudoma prenehati podpirati mednarodni trgovinski sporazum TIPP. Celotna Evropa in njeni prebivalci smo v veliki večini (kar 98% !) naravnani strogo proti, saj je znanih že precej negativnih dejstev, ki jih skriva ta mednarodni sporazum. Vzdržite se naslednjega glasovanja in podpore tega dokazano izredno škodljivega sporazuma, ki med drugim zajema prihod kancerogene hrane in rastlin na evropska tla! Pridvidevajo se izredno negativni učinki na celotno kmetijstvo in gospodarstvo. V preteklosti se je, kljub drugačnemu zatrjevanju politike, izkazal npr. podobni trgovinski sporazum NAFTA v praksi za slabega in praktično pogubnega za vse podpisnice, razen seveda za ZDA. (Slednja je npr. Kanado že več kot 30x tožila, na podlagi instrumenta, kakršen je sedaj predviden v TIPP, ko je ta želela zašlititi svoje državljane!)
    Zato še enkrat apeliramo na vas, da ne glasujete več v prid korporacijam kot je Monsanto, Basf, Dupoint, Nestle in podobnim, ki širijo kancerogeno hrano, kemikalije in GSO med evropske in slovenske otroke, vse državljane in zemljo nasploh. Budno vas bomo spremljali zakaj bosto glasovali v EU parlamentu.
    Spomnite se, da ste vi naši službi, med drugim Vas plačujemo vsi mi, tudi jaz, zato pričakujemo in zahtevamo, da boste zastopali interese lastne države in državljanov in ne tujih interesov korporacij!

    Lep pozdrav,
    Lan Ostermajer«

    OdgovoriIzbriši
  7. žal niso samo v naši službi - in tudi plačani niso samo od nas, njihovi gospodarji so drugi, ki jih tudi veliko bolje plačujejo - z našim denarjem.

    OdgovoriIzbriši